Prijatelj novog albuma

SAŠA MATIĆ - BIOGRAFIJA

 
 
Biografija Saše MatićaTog 26-tog aprila 1978. godine desio se drugi desant na Drvar, tačnije na kuću mame Dragice i tate Zorana od strane veselih kumova, razdragane rodbine i radosnih prijatelja. Kroz prolećnu noć čulo se horsko pevanje tadašnjeg velikog Šabanovog hita "Jedna lasta ne čini proleće", a mama i tata su znali da zaista u životu proleće ne čini jedna lasta, već dva slavuja - Saša i Dejan!
 
DOLAZAK U BEOGRAD 
 
Porodica Matić je znala da je život poput restorana gde se služi švedski sto, hrana je tamo, ali niko ti je neće staviti na tvoju tacnu, moraš otići do stola i uzeti šta želiš. Zbog toga su se preselili u Beograd!  Saša ima običaj da kaže:
-I onda je sve počelo!
 
Pa da, kad nadarenom dečaku, kome duša voli da sluša sve, od rock-a do folka, daš klavir i muzičku školu, eto ti tajnog recepta za zvezdu!
 
Danas milioni Sašinih fanova treba da se, ustvari, zahvale njegovoj baki, kupila mu je prvu harmoniku pa mu pomogla da spozna kako se postaje KRALJ MERAKA! Bože, kako je baka imala osećaj za dobru investiciju!
 
E, onda se mali Saša latio velikih hitova s početka osamdesetih "Pozdravi je pozdravi" od Miroslava Ilića, "Druže Tito mi ti se kunemo" od Zdravka Čolića... i kao da je još tada želeo da kaže svima:
- Niti ću biti klasični narodnjak, niti klasični zabavnjak. Biću vanklasični Saša Matić!
 
PRVE SVIRKE 
 
Prepuna beogradska "ARENA"I konačno, kao tinejdžer uđe u kafanu!
'Ajde što uđe, nego i zapeva!
Kafanski akademici mu po ubrzanom postupku dodeliše diplomu VSS GLAŠČINA!
 
-Je li Sale toliko dobar koliko ga hvale?
Među Banajlučkom i Bijeljinskom rajom se pitalo i tražio odgovor, pa je već tada na Saletove žurke, u lokale gde brat bratu može da stane oko 400 ljudi, dolazilo njih 2.000!
 
Kad su ga jednom, nakon ko zna koliko nastupa za redom pitali:
-Jesi li se brate umorio od posla?
Saša je s osmehom rekao:
-Nisam, pa ovo nije posao, ovo je super provod!
 
I zaista je malo pevača kao što je Saša Matić, koji na svojim nastupima ne odrađuju posao, nego se provode! 
Osetio je to i nekrunisani kralj folka Šaban Šaulić, pa je ''kralj kafana'' u kafanu odlazio, ne da peva nego da sluša mladog folkerskog princa Sašu Matića.
 
PRVI ALBUM I KONCERTI 
 
Kaže stara narodna: "Kad hoće - hoće!"
A druga narodna, nastala u novije vrijeme kaže: "Kad znaš - hoće!"
Hoće i čuvena Marina Tucaković i virtuoz Aleksandar Radulović Futa da ti urade album. Ustvari, kad se udruže Marina, Futa i Saša Matić onda nastane albumčina "Maskara"
 
Nije ni Sale onako ljudski, do kraja preslušao svoj prvi album,  na kome se okušao i kao kompozitor pesme "Bolje da me ubila", a već je prepuna sala Doma sindikata u Beogradu,   4.juna 2001. godine oduševljeno pevala sve njegove pesme. Spektakularan koncert, pomalo nestvarno, pomalo zastrašujuće za pevača sa snimljenim samo jednim albumom.
 
PRVE NAGRADE 
 
Svaki koncert Saše Matića je spektakl za sebeI dok se Saša dobro provodio na uspešnim turnejama širom Srbije, Crne Gore i dijsapore, na svom pevačkom kontu je već imao dva albuma, ali sada siguran, s verom u sebe, nemirni Saletov duh želeo je nešto više, drugačije, avanturističko.
 
Pošto Saša nikad nije imao strah od neizvesnosti, zato je neizvesnost za njega bila avantura, te je prvo na Budvanskom festivalu a potom i u Ohridu na Ohridskim trubadurima, iste godine 2003. sa jednom pesmom "Moj grad", uzeo dve pobede!
 
Nizale su se potom nagrade, hitovi i priznanja:
  • 2006. - "Sve je na prodaju" - pobednička pesma prvog Grand festivala 
  • 2010.  - "Nije ljubav trag na hartiji" - prva nagrada žirija trećeg Grand festivala...
 
I taman kada je rešio malo da odmori od festivala, desila mu se pesma "Nađi novu ljubav" sa kojom se Sale 2013. godine predstavio na Radijskom festivalu...
 
Kad pobeda čoveku postane navika, onda se najlepši snovi prosto guraju da se ostvare. Nakon trećeg albuma, dvorana Sava centra je bila puna kao u najsmelijim snovima svakog pevača, ali ajde što je bila puna, ali što je bila na nogama! 
Sale se seća:
-"Vladala je odlična atmosfera. Ne mogu da opišem rečima! Ako sada mogu da budem neskroman, tada sam stvarno shvatio da vredim".
 
"Maskara", "Kad ljubav zakasni", "Neke ptice nikad ne polete", "Andjeo čuvar" "Noći u Sibiru" "Kralj izgubljenih stvari", sve što Sale otpeva postane hit. 
Neki narodni stvaraoc tada reče;
- Ma, ovaj Sale i recept za baklavu da odpeva, to bi bio hit!
Znale su to i sve njegove duet dame: Jana, Jelena Karleuša, Rada Manojlović, Severina i Ministarke, ali i estradni velikani Šaban Šaulić  i Šerif Konjević sa kojima je Sale takodje ukrstio glas.
 
DESET GODINA KARIJERE 
 
Kad ti deset godina svi govore i potvrđuju, a ti znaš da si sami vrh estrade, e onda te mali đavoli nagovore na velike stvari!
 
17.februar 2012. godine, grad Zagreb. Te noći zagrebačka Cibona je bila evropski centar za najbolji provod, a povod deset godina estradnog rada, pardon, provoda Saše Matića. Prepuna dvorana je, ustvari, bila najveći hor pratećih vokala na Balkanu, a Sale je nakon tog koncerta, kad su ga pitali kako se oseća nakon svega, rekao:
-Ma, sve je super, samo me noge bole od onih vraćanja na bis!!!
 
SPEKTAKL U TRI ČINA
 
Spektakl u tri činaU godinama posle toga nizali su se hitovi, a Saša je sa svakim albumom postavljao neke nove standarde narodne muzike. Punio je klubove, diskoteke, kafane i dvorane širom Evrope, ali kad god je odlazio ili se vraćao u Beograd osećao se kao najveći dužnik Beograda. Taj osećaj je postajao sve jači i jači, razmišljao je:
- Ovaj grad mi je dao sve, ja mu moram reći HVALA!
 
Za svoje HVALA Beogradu, Saša je odabarao baš namerno 8.mart 2016. U najvećoj balkanskoj dvorani Kombank areni na taj predivni Dan žena, desio se SPEKTAKL u tri čina: klub, kafana, emocija!
S koliko želje je  Beograd čekao na ovaj istorijski koncert najbolje govori podatak da je Arena rasprodata čak mesec dana ranije! Najveća dvorana na Balkanu je ipak bila premala da dođu svi tog osmog marta, zato je Saša dan kasnije sve koji nisu mogli doći osmog marta pozvao na svoj petnaesti estradni rođendan u Sava centar.
 
A nama HVALA?! Pitali su i oni iz Zagreba, Tuzle, Sarajeva? I usledio je Saletov odgovor: 
21.maj 2016. - U zagrebačkom hramu kulture "Vatroslav Lisinski" - nirvana meraka!
18.novembar 2016. - Tuzlanska dvorana Mejdan k'o šibica! Oboreni svi rekordi posećenosti dvorane!
10.decembar 2016. - Olimpijska dvorana Zetra u Sarajevu nije bila punija ni na Olimpijadi '84. godine!  
 
I kad Saši Matiću nakon prvih petnaest godina karijere kažu šta dalje?
On se samo nasmije i kaže;
- Kako šta, pa tek smo počeli!
 
PRIVATNO 
 
Kad dođe svojoj kući predivan je muž supruzi Anđeliji, i najbolji tata za dvije princeze Aleksandru i Taru. Toliko nam je dopustio da napišemo o njegovom privatnom životu, koji čuva daleko od očiju javnosti i svetla reflektora, kao najdragocenije blago. 
 
I ne treba da iskoristimo Sašinu posebnu sreću kad se vraća sa bilo koje strane sveta na Surčinski aerodrom, jer jednom je u šali rekao;
-Ako bih morao da biram gde bih mogao da živim, a da nije Beograd, dobili bi razglednicu iz Čikaga! :))
 
Ipak, kako kaže,  u svom životu apsolutno ništa ne bi menjao i kada bi počinjao ispočetka, sve bi isto uradio. 
 
Bogu hvala, pa Sale voli našu kafanu, voli nas, koji zajedno s njim imamo sudbinu Tomine pesme:
"Kafana je moja sudbina, ona me se sebi uzela"...

 NASTUP ZA NASTUPOM

Iako je delovalo kao kliše, zaista je bilo kao da je tek počeo. Saša nije prestao da ređa nastupe i nije se umorio od putovanja, publike i toga da uvek otpeva "još jednu za kraj". Zato su ga s razlogom prozvali "Kralj meraka" i bez njega više nije bilo žurki, ni onih dugih kafanskih noći.
 
Kad sve stvoriš sam, svojim talentom i radom, znaš da ceniš i život, i ljude. Nakon što su brojni mediji počeli da pišu o njegovom humanitarnom radu kojem se mnogo okrenuo, Saša je samo izjavio: "Onaj ko ima novac uvek treba da misli na one koji nemaju. To je cela priča." Deo prihoda u beogradskoj Areni koja nije mogla da primi nijednu osobu više od ogromnog broja ljudi koji je došao na koncert 08.03. i 09.03.2018., Saša je dao za dečije odeljenje Instituta za onkologiju. Potom su uslijedile brojne humanitarne emisije i koncerti, nakon čega je odlučio i da sam pomogne deci bez roditeljskog staranja tako što im je obezbedio sve što je moglo njihovo detinjstvo učiniti lepšim. Sašu su zavoleli brzo svi, jer je on tako lako voleo druge. Postao je poznat kao neko ko nesebično deli stečeno sa onima kojima nedostaje osmeha na licu.
 
Arene su zavoljele Sašu, a i Saša njih. 15. i 16. Decembra iste godine usledile su dve prepune Arene u Zagrebu gde je publika od prve do poslednje pesme pevala sve Sašine pesme, a mediji su danima posle pisali o tim koncertima. Tražile su se ulaznice više, rasprodale se u rekordnom roku i na društvenim mrežama odjeknulo je: "Po ko zna koji put Saša je pokazao kakav je umetnik i čovek!"
 
GODINA O KOJOJ SE PRIČA
 
2018. godina bila je godina o kojoj će dugo da se priča. Godina neverovatne turneje kada su sva mesta gorila od najava koncerata Saše Matića. Pesme "Rastanak", "Ne gledaj preko ramena", "Idemo anđele", "Prejako", "Ko si ti"... Samo su neke od pesama koje su se ređale u svakom klubu i kafani. Svi su hteli osetiti Sašinu energiju i emociju u svom gradu, a Saša je na sve rekao samo: "Dogovoreno." Krenuli su nastupi, jedan za drugim, bez stajanja. Oni nastapi o kojim se i danas priča.
 
DVADESET GODINA KARIERE
 
Došlo je i dvadeset godina karijere. 2021 godina označila je dve decenije druženja sa publikom i dešava se Sašina rečenica: "Ovo je na poklon vama." Deseti po redu album koji je oborio sve rekorde slušanosti Saša je poklonio svojoj publici u znak zahvalnosti za sve godine koje je prošao sa njima. Iza albuma "Dva života" stoje trenutno najbolji muzički znalci, Kamarad produkcija i imena poput Jelene Trifunović, Bojana Vasića, Saše Nikolić, Milan Miletić, Miloš Roganović, Atelje Trag, Mlađan Dinkić, Angellina, Peđa Medenica, Sale Milošević, Željko Vasić i mnogi drugi.
 
Saša je želeo da ovaj album bude poseban i za gotovo svaku pesmu desio se spot. "U vremenu hiperprodukcije nije bilo lako pronaći nešto novo, ali mislim da smo mi u tome uspeli." - rekao je na promociji albuma, a publika svojim pregledima i dolaskom na koncerte samo potvrdila isto.
Loading...
Loading...